Potřebuji řešit Nejčastěji hledáte logo

Potřebuji řešit

Slovo starosty

Slovo starostky - září 2017

karla.jakob.cechova.jpg

Září, přestože je v polovině roku, je pro mnohé z nás zároveň synonymem začátku. A do každého začátku je třeba vykročit pravou nohou, jak říkala moje babička, hlavně zdravě. Proto máme nachystaný týden zdraví, plný zajímavých akcí, (program najdete na str. 9), aby nám ten podzim pěkně a zdravě odstartoval...

Školáci už jistě mají nachystané tašky a penály, a aby se jim do školy dobře šlapalo, rozhodli jsme se pro rekonstrukci chodníku v Čentické ulici. Už nebudeme muset obcházet lampy, protože jsme je přesunuli, a v zimě také půjde chodník lépe udržovat. Bohužel práce trvaly déle, než jsme předpokládali, takže vás prosím o pochopení a trpělivost ještě prvních čtrnáct dnů v září, než bude vše hotovo.

V Újezdě se ostatně celé prázdniny staví ostošest, což nelze přehlédnout a také nám to všem přineslo pár nepříjemností. Pokud ale chceme, aby se Újezd probral z ospalosti posledních let, investovat a rekonstruovat musíme, a tak doufám, že i vy to chápete. Jednou z dokončených staveb, která mě těší, je zrekonstruovaná školní jídelna včetně venkovní rampy. O tom, jak rekonstrukce probíhala, chystáme článek do říjnového Zpravodaje.

Když už jsme u těch staveb, během prázdnin proběhla jednání s projektanty, zástupci Institutu plánování a rozvoje (IPR) a okolních městských částí nad stavbou č. 511 – Pražský okruh a přeložkou I/12. Jsem potěšena, že jsme se všichni shodli nad podobou zelených pásů podél přeložky. Rada hl. m. Prahy záměr v srpnu schválila a do konce listopadu t.r. by měla být vypracována studie. Tu následně zveřejníme na našich webových stránkách.

A ještě zpět ke škole: na základě událostí kolem školy v květnu a červnu jsem byla interpelována na zastupitelstvu ve smyslu, kam se posunulo školství v Újezdě. Z pohledu starostky a také jako zástupce zřizovatele jsem reagovala výčtem investic do školství v naší městské části, a že jich bylo! Oblast investic je pro zřizovatele prioritní. Způsob výuky a spokojenost se vzděláváním, to je věcí školy samotné. Že je z pohledu výuky naše škola v pořádku, o tom svědčí zpráva České školní inspekce z loňského školního roku. Naše škola se v posledních dvou letech v hledáčku inspekce po několika podnětech ocitla opakovaně a nikdy nebyla shledána závažná pochybení. Výsledky inspekce nám ale nikdy neodhalily to, co považujeme za Achillovu patu školy, a co se projevilo právě na jaře. Situaci ve škole nebereme na lehkou váhu a děláme řadu kroků ke zlepšení. Těší mě, že můžeme spolupracovat s řadou odborníků, kteří mají do problematiky větší náhled – na rozdíl od řady zanícených debatérů na facebooku. Těm ale nejde ani tak o školu samotnou, spíše o jejich politické zviditelnění. Vzájemnému pochopení argumentů a cenné podklady škole i zřizovateli poskytl projekt MAP, který propojuje jednotlivé skupiny aktérů vzdělávání a rodičovské veřejnosti. Jsem spokojená, že se po červnových peticích a po počáteční nervozitě ve škole podařilo navázat nový rozměr komunikace. Během prázdnin vzniklo sdružení rodičů, kteří školu berou vážně a mají odvahu se aktivně podílet na zlepšování vztahů a celého vzdělávacího procesu. Mým cílem je - a věřím, že se nám to společnými silami podaří - vybudovat moderní a kulturní prostředí ve škole a zároveň tak pozdvihnout její společenský kredit.

Další novinkou, kterou se nám podařilo zrealizovat, je propojení lokálního kamerového systému naší městské části do celoměstského systému. Navíc jsme pořídili další kamery, zaměřené především na bezpečnost okolí Masarykovy základní školy. Tento krok umožňuje archivovat záznamy kamer po dobu 30 dnů a využít celý systém pro odhalování trestné činnosti. Nakonec bych vás ráda informovala o tom, že naše městská část, resp. magistrát, je od července vlastníkem budovy Ideal Lux. Nyní připravujeme studii, kterou po dokončení během prosince představíme. Tomuto tématu se budeme v příštích číslech věnovat rozsáhleji.

Ráda bych se ještě zmínila o stavbě nové služebny pro Městskou policii a skautské klubovny na Rohožníku, ale na to už nezbývá prostor, tak až v příštím čísle.

Krásné babí léto, milí Újezďáci. A nezapomeňte! Pravou!

Vaše starostka Karla Jakob Čechová

Published

Přihlášení / Můj účet

Můžete se přihlásit prostřednictvím sociálních sítí.

Kontakt

Úřad městské části Praha 21

Staroklánovická 260
190 16, Praha 9
tel.: +420 281 012 911
fax.: +420 281 971 531
el. podatelna: podatelna@praha21.cz
ID datové schránky: bz3bbxj
IČ: 00240923

Úřední hodiny

PO: 8:00 - 12:00 / 13:00 - 17:30
ÚT: Není úřední den
ST: 8:00 - 12:00 / 13:00 - 17:30
ČT: Není úřední den
PÁ: 8:00 - 12:00

Matrika v případě svatby omezený provoz