Potřebuji řešit Nejčastěji hledáte logo

Potřebuji řešit

Aktualita

V mokřadu to žije!

Před cca třemi lety byl pozemek za rybníkem jen nesekanou, podmáčenou plochou s minimem života. Potom jsme zde zrealizovali projekt financovaný hlavním městem a městskou částí, kdy vznikla tůň s různou hloubkou, květnatá louka či hmyzí biotop. Dnes Vám představíme jak moc tento prostor „ožil“.

Tůň –  vznikla ve stejných místech, kde se v minulosti držela voda, jen byla obohacena o litorální pásma, tedy různě hluboká místa, kde se mění výška hladiny. Díky tomu, se zde daří vodním kosatcům, orobinci nejmenšímu a dalším bahenním rostlinám, které zase tvoří podmínky pro rozvoj obojživelníků. A tak zde najdete a uslyšíte např. vzácné skokany skřehotavé.

Květnatá louka – s ohledem na původní, ne zrovna druhově bohatý travní porost, bylo potřeba květnatou louku založit směsí jedno i více letých kvetoucích rostlin. Zatím je podíl barevných květů menší na úkor trav, ale to se brzy změní. Květnatá louka má jiné nároky na sekání než travní porosty, a tak bude sečena až po tvorbě semen. Už teď ale obohatila prostor o mnoho hmyzích druhů a barevné květy lahodí i oku. Poblíž louky je naučné hmyzí pexeso, ve kterém najdete mnohé její obyvatele.

Hmyzí domek – v rámci projektu zde byl umístěn hmyzí domek. Umístění takového domku není jednoduché. Musíte zjistit, které hmyzí druhy jsou na stanovišti, které se tam mohou objevit, v čem sídlí, jak vysoko šplhají, a především umístit jej na správnou světovou stranu. Kromě toho, byly poblíž instalovány kulatiny kmenů jako broukoviště – tedy rozšíření bydlení pro více zástupců hmyzí říše. A jak je patrné, nový nájemníci se již zabydlují.

Během dvou let se tak významně rozrostlo množství jak živočišných, tak rostlinných říší. Přijďte se podívat!

mokřad.png

Osoba odpovědná za aktuálnost informací: Hardt Jiří
Published

Přihlášení / Můj účet

Můžete se přihlásit prostřednictvím sociálních sítí.

Kontakt

Úřad městské části Praha 21

Staroklánovická 260
190 16, Praha 9
tel.: +420 281 012 911
fax.: +420 281 971 531
el. podatelna: podatelna@praha21.cz
ID datové schránky: bz3bbxj
IČ: 00240923

Úřední hodiny

PO: 8:00 - 12:00 / 13:00 - 17:30
ÚT: Není úřední den
ST: 8:00 - 12:00 / 13:00 - 17:30
ČT: Není úřední den
PÁ: 8:00 - 12:00

Matrika v případě svatby omezený provoz