Potřebuji řešit Nejčastěji hledáte logo

Potřebuji řešit

Aktualita

Kontrolní zpráva

Zveřejnění informací o výsledcích vykonaných kontrol, kontrolní činnosti živnostenského odboru Úřadu městské části Praha 21v Újezdě nad Lesy za rok 2023 v souladu s § 26 zákona č. 255/2012 Sb., zákon o kontrole, v platném znění.

Živnostenský úřad vykonává živnostenskou kontrolu na základě zmocnění uvedeném v § 2 odst. 1 zákona Č. 570/1991 Sb., o živnostenských úřadech, v rozsahu vymezeném ustanovením § 60 a, a § 69 a zákona Č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů. Dále živnostenský úřad provádí dozor v oblastech právní úpravy jako je např.:

zákon Č. 247/2006 Sb., o omezení provozu zastaváren a některých jiných provozoven v noční době, ve znění pozdějších předpisů, zákon Č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 159/1999 Sb., o některých podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 65/2017 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů.

Kontrolní orgán vykonával svou kontrolní činnost na základě podnětů institucí veřejné správy a správních orgánů, zejména se zabýval podněty podanými občany. Prováděl namátkové kontroly na tržních místech, jednorázových prodejních akcích i periodické kontroly supermarketů. Živnostenský úřad prováděl kontrolu sídel (doložení právního důvodu k užívání prostor) fyzických a právnických osob. Ve spolupráci s MHMP živnostenský odbor provedl kontroly na ubytovací služby v našem obvodu ve spojitosti s poskytováním služeb AIRBNB.

U fyzických osob pak nejčastěji při změně bydliště podnikatele, pokud bylo odlišné od sídla – místa podnikání. Kontrolní orgán živnostenského úřadu provedl tři kontroly ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí v oblasti kontroly na ochranu spotřebitele. V těchto kontrolách se zaměřil na správné účtování ceny, označení výrobků českými popisy a kvalitu poskytovaných služeb. Živnostenský úřad ÚMČ Praha 21 spolupracoval s jinými orgány státní správy, finančními úřady, úřady práce, správou sociálního zabezpečení, zdravotními pojišťovnami, městskou policií, policií ČR, Inspektorátem práce a cizineckou policií například v dohledávání cizinců poskytujících služby společnosti UBER.

Státní odborný dozor v oblasti silniční dopravy podle zákona Č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě: Nejčastější zjištěná pochybení:

Oproti roku 2022 stávající podnikatelé v dopravě (evidujeme 11 aktivních podnikatelů s vozidly nad 3.5 t.) doložili všichni v zákonem stanovené lhůtě finanční způsobilost. To znamená, že předloňské nejčastější porušení zákona, tj. nedoložení finanční způsobilosti, které vedlo ke změně rozsahu předmětu podnikání (snížení hmotnosti do 3,5 tuny) nebo ke zrušení koncese, se letos neopakovalo. Autobusová osobní doprava se v loňském roce stabilizovala na 7 podnikatelích, za to malá doprava (nákladní do 3,5t a osobní do 9 osob) vzrostla na 179 koncesí.

Kontroly dle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání

Předmět (oblast) kontroly Právnické osoby Fyzické osoby Celkem počet provedených kontrol

Zákon Č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání 6 23 29

Zákon Č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele 2 15 17

Zákon Č. 65/2017 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů1 2 3

Za rok 2023 bylo uděleno 13 pokut v celkové výši 22 500,-

Oblasti kontrol:

živnost volná – obor činností – ubytovací služby, velkoobchod a maloobchod, zprostředkování obchodu a služeb, zastavárenská činnost a maloobchod s použitým zbožím, provozování cestovní agentury, prodej květin, služby v oblasti administrativní správy, mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů, živnost řemeslná – hostinská činnost, pedikúra, manikúra, holičství a kadeřnictví, pekařství, cukrářství, koncesovaná živnost – prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin, cestovní kancelář, silniční motorová doprava, živnost vázaná – obchod se zvířaty určenými pro zájmové chovy, podnikání v oblasti nakládání s nebezpečnými odpady, masérské, rekondiční a regenerační služby,

Byl prováděn dozor vycházející z vlastní úřední činnosti jako je vyhledávání informací ze živnostenského rejstříku, sledování reklamních letáků a inzerátů v periodickém tisku, internetových stránek a porovnávání zjištění z těchto médií se skutečným stavem u zkoumaného subjektu. Kontrolní činnost byla dále vykonávána na základě upozornění, podnětů od občanů a postoupení od dalších správních orgánů a institucí veřejné správy. Kontroly ochrany spotřebitele byly zaměřeny převážně na seznámení zákazníka s cenou nabízených výrobků, na kvalitě poskytovaných služeb v oblasti obchodu a služeb. Živnostenský úřad ÚMČ Praha 21 spolupracoval při výkonu dozorové činnosti také s ostatními orgány veřejné správy, např. s Českou obchodní inspekcí, Policií ČR, Městskou policií Praha, Inspektorátem práce.

Nejběžněji zjištěná porušení zákona ze strany podnikatelů

V rámci kontrolní činnosti živnostenského úřadu se v nejčastějších případech jednalo o neoznámení zahájení nebo ukončení provozování živnosti v provozovně, nedostačující označení provozovny, zejména v případě označení odpovědné osoby za činnost provozovny. V mnoha případech také podnikatelé nejsou schopni doložit doklady prokazující způsobilost provozovny pro provozování dané živnosti (v takovém případě je živnostenský úřad mimo jiné ze zákona povinen toto zjištění předat příslušným úřadům k dalšímu postupu). V poslední době je také velmi časté nedoložení dokladu prokazující právní důvod užívání prostor sídla podle §31 odst.2. Toto porušení má za následek zrušení všech živnostenských listů ve správním řízení. Jen v letošním roce jsme rozhodnutím o zrušení živnostenských listů ukončily činnost 22 podnikatelů.

V souvislosti s přestupky upozorňujeme na vybrané povinnosti:

A. Podnikatel je povinen zahájení a ukončení provozování živnosti v provozovně oznámit předem živnostenskému úřadu, v opačném případě bude podnikateli za tento nedostatek uložena sankce.

B. Provozovna musí být trvale a zvenčí viditelně označena:

• obchodní firmou, názvem nebo jménem a příjmením podnikatele;

• identifikačním číslem osoby;

• mobilní provozovna a automat musí být dále označeny údajem o adrese sídla.

Provozovna určená pro prodej zboží nebo poskytování služeb spotřebitelům, musí být trvale a zvenčí viditelně označena také:

• jménem a příjmením osoby odpovědné za činnost provozovny (s výjimkou automatů);

• prodejní nebo provozní dobou (s výjimkou automatů a mobilní provozovny);

• kategorií a třídou u ubytovacího zařízení poskytujícího přechodné ubytování.

C. Při uzavření provozovny určené pro prodej zboží nebo poskytování služby je podnikatel povinen, nebrání-li tomu závažné důvody, předem na vhodném a zvenčí viditelném místě označit počátek a konec uzavření (s výjimkou automatů a mobilní provozovny).

D. Podnikatel je povinen viditelně označit obchodní firmou, názvem nebo jménem a příjmením a identifikačním číslem osoby objekt, v němž má sídlo, liší-li se od bydliště. Jestliže adresa sídla podnikatele není totožná s adresou jeho bydliště, je povinností podnikatele prokázat, na žádost živnostenského úřadu, dle ust. § 31 odst. 2 živnostenského zákona právní důvod pro užívání prostor, v nichž má na území České republiky sídlo. Pokud je sídlo shodné s místem bydliště, nemusí tento právní důvod podnikatel prokazovat, s výjimkou případů, kdy je bydliště umístěno na adrese sídla ohlašovny, zvláštní matriky nebo na adrese sídla správního orgánu, který úředně zrušil údaj o místu hlášeného pobytu na území České republiky.

E. Podnikatel může vykonávat pouze činnosti, na které má živnostenské oprávnění. V této souvislosti upozorňujeme podnikatele na existenci nařízení vlády 278/2008 Sb., o obsahových náplních jednotlivých živností, ve znění pozdějších předpisů. Zde se podnikatel může dozvědět, jaké činnosti lze provádět v rámci vybrané živnosti, případně na které činnosti již je potřeba jiné živnostenské oprávnění.

F. Každý podnikatel musí uvádět na obchodních listinách a v rámci informací zpřístupňovaných veřejnosti prostřednictvím dálkového přístupu (tj. na svých webových stránkách) své jméno a sídlo. Podnikatel zapsaný v obchodním rejstříku uvede na obchodní listině též údaj o tomto zápisu včetně oddílu a vložky; podnikatel zapsaný v jiném veřejném rejstříku uvede údaj o svém zápisu do tohoto rejstříku; podnikatel nezapsaný ve veřejném rejstříku uvede údaj o svém zápisu do jiné evidence, například do živnostenského rejstříku. Byl-li podnikateli přidělen identifikující údaj, uvede i ten (zde se jedná zejména o IČO).

Nejčastější zjištěná pochybení:

Na úseku živnostenského:

zákona:§ 11 odst. 5,7,8 provoz živnosti bez odpovědného zástupce,

§ 17 odst. 3 neoznámení zahájení nebo ukončení provozování živnosti v provozovně, § 31 odst. 16 neoznámení na jaké adrese lze vypořádat případné závazky při ukončení činnosti v provozovně, § 17 odst. 7 živnostenského zákona-neoznačení provozovny jménem a příjmením podnikatele, § 17 odst. 8 písmeno a), b) neoznačení provozovny jménem a příjmením osoby zodpovědné za činnost provozovny,

§ 31 odst. 2 neoznačení sídla,

§ 58 odst. 1 písmene d) - neprokázání na žádost živnostenského úřadu právního důvodu užívání prostor, kde má podnikatel umístěno své sídlo.

Nejzávažnější zjištěná porušení:

Na úseku živnostenského zákona:

Dle § 31 odst. 2 z důvodu neprokázání na žádost živnostenského úřadu právního důvodu užívání prostor, kde má podnikatel umístěno své sídlo, bylo sankčně zrušeno dle § 58 odst. 1 písmene d) 22 podnikatelů.

Dle § 61 a 62 odstavce 1) písmene b) neustanovení nového odpovědného zástupce byla uložena pokuta celkem 5 podnikatelům.

Dle § 58 odst. 1 písmene b) – u podnikatele nastanou překážky podle § 8 – insolvence, konkurs byly sankčně zrušeny tři živnostenské oprávnění.

Celkem v roce 2023 bylo vedeno 41 správních řízení a 5 přestupkových řízení.

V roce 2023 byly všechny provedené kontroly zaměřeny na dodržování podmínek živnostenského podnikání podle živnostenského zákona.

P21_prapor_aktuality.png

Osoba odpovědná za aktuálnost informací: Voříšková Zuzana
Published

Přihlášení / Můj účet

Můžete se přihlásit prostřednictvím sociálních sítí.

Kontakt

Úřad městské části Praha 21

Staroklánovická 260
190 16, Praha 9
tel.: +420 281 012 911
fax.: +420 281 971 531
el. podatelna: podatelna@praha21.cz
ID datové schránky: bz3bbxj
IČ: 00240923

Úřední hodiny

PO: 8:00 - 12:00 / 13:00 - 17:30
ÚT: Není úřední den
ST: 8:00 - 12:00 / 13:00 - 17:30
ČT: Není úřední den
PÁ: 8:00 - 12:00

Matrika v případě svatby omezený provoz