Potřebuji řešit Nejčastěji hledáte logo

Potřebuji řešit

Slovo starosty

Slovo starosty - únor 2020

Milí sousedé,

právě držíte v rukou další číslo zpravodaje. Na úvod bych se rád vrátil k akci, která v Újezdě doposud nemá tradici, ale každá tradice přeci někdy začíná.

Jde o novoroční ohňostroj, který jsme pořádali společně s Běchovicemi a následně se přidaly i Koloděje. Odpálili jsme to společně 1. 1. 2020 v 18:00 v prostoru co nejdále od vašich domovů a lesních porostů. Z důvodu naprosté bezpečnosti aktérů, a především našich občanů, byla akce svěřena plně do rukou profesionálů. Musím uznat, že to byla skvělá podívaná, plná efektů, barev a různých motivů, včetně jednoho speciálního, kdy se na malou chvíli nad obzorem objevil zlověstný ohnivý hřib. Okamžitě se mezi občany a na sociálních sítích rozjely spekulace, zda nedošlo k nečekanému výbuchu, či zda se něco nepokazilo. Mohu potvrdit, že se efekt, který nese označení ,,fireball“, naopak povedl na výbornou. Psali jste nám, že některé detonace byly až moc hlasité, zvláště ze začátku. Jednalo se ovšem právě o rány vypálené z důvodu bezpečnosti zvěře, aby nedošlo k jejímu zranění. Bereme tyto reakce na vědomí stejně jako pozitivní ohlasy většiny z vás. Mile nás překvapila i hojná účast. Obdrželi jsme mnohá poděkování za netradiční zážitek s výzvou, ať to zase za rok zopakujeme. Myslím si, že ohňostroje k oslavě Nového roku patří historicky. Dali jsme tomu profesionální podobu a měli tak možnost zažít efekty, které nejsou běžně k vidění.

V lednu v rámci plánovaného cvičení našich hasičů došlo k odstranění kmenů topolů u školy. Hasiči si tím prověřili nejen stav techniky, ale i svoji zručnost. Teď nás čeká obnova zeleně a výsadba krásných nových stromů, která je součástí komplexního řešení.

V rámci úprav okolí a opravy hřbitovní zdi jsme dostali podněty na zřízení zastávky MHD u hřbitova. Pokusíme se o věci jednat s ROPIDem, svolali jsme na toto téma schůzku. Uvidíme reálné možnosti řešení. Pro naše starší spoluobčany by to jistě bylo přínosem. Když už jsme u zastávek MHD: jejich neutěšený stav vnímáme. Věc není jednoduchá, nejsou ani v našem majetku, ale podařilo se mi zahájit jednání v této věci. Například zastávka Újezd nad Lesy směrem na Prahu je dlouhodobě neřešený problém a ostuda, na kterou se již nechci dívat. Doufám, že se nám podaří alespoň uspokojivá oprava.

Úplná rekonstrukce zastávek bude součástí snižování nivelety hlavní komunikace, které se tak velmi osvědčilo v sousedních Běchovicích. I když je tento projekt extrémně finančně, dopravně a organizačně náročný, pokusíme se ho posunout co nejblíže k realizaci. To, že něco nešlo dvacet let, neznamená, že to není realizovatelné. V Běchovicích se akce vydařila a je příjemné tudy byť jen projíždět. Po vybudování přeložky I/12 se navíc naše hlavní komunikace stane méně frekventovanou a více využitelnou pro komunitní život.

Rád bych vás pozval na již tradiční masopust, který proběhne 22. února. Z Újezda vyrazíme společně v 10:30 hod. z parkoviště u Rákosníčkova hřiště. Těšíme se na vás.

V průběhu února proběhnou dny otevřených dveří v naší základní škole. Pozvánku naleznete na str. 18. Jsem rád, že se spolupráce se školou a rodiči plně rozbíhá tak, jak jsme slibovali.

Již tradičně zakončuji svůj úvodník pozitivně. Nejinak tomu bude i tentokrát. Stavbu hasičské zbrojnice se zdárně podařilo dokončit. Již brzy tak budou mít naši hasiči své vysněné zázemí a já věřím, že se zde rozběhnou i aktivity v práci s mládeží.

Přeji vám pohodové dny, milí sousedé. Uvidíme se minimálně na některé z akcí, případně náhodně v našem Újezdě. A pokud vás něco trápí, jsem tu pro vás.

Váš starosta

Milan Samec

Milan Starosta - MČ Praha 21.png

Související témata: Samospráva


Osoba odpovědná za aktuálnost informací: Samec Milan
Published

Přihlášení / Můj účet

Můžete se přihlásit prostřednictvím sociálních sítí.

Kontakt

Úřad městské části Praha 21

Staroklánovická 260
190 16, Praha 9
tel.: +420 281 012 911
fax.: +420 281 971 531
el. podatelna: podatelna@praha21.cz
ID datové schránky: bz3bbxj
IČ: 00240923

Úřední hodiny

PO: 8:00 - 12:00 / 13:00 - 17:30
ÚT: Není úřední den
ST: 8:00 - 12:00 / 13:00 - 17:30
ČT: Není úřední den
PÁ: 8:00 - 12:00

Matrika v případě svatby omezený provoz