Potřebuji řešit Nejčastěji hledáte logo

Potřebuji řešit

  • Aktuality
  • Praha 21 se zapojila do pražského pilotního projektu
Aktualita

Praha 21 se zapojila do pražského pilotního projektu

Cílem dvouletého pilotního projektu, který 17. 2. 2020 schválili radní Hlavního města Prahy, je testování pozice tzv. koordinátorů participativního plánování. 

Po měsících jednání starosty a úředníků MČ Praha 21 s HMP a Institutem jsme se dostali ke startovní pásce - a těšíme se na spolupráci! 

Do pilotního programu vstoupilo dvanáct městských částí - program poběží v Praze 1, Praze 3, Praze 5 až 7, Praze 12, Praze 14, Praze 21 & Praha - Běchovice a 22 a v Praze Zbraslav & Praha Lipence.

Z facebookového profilu doc. Ing. arch. Petra Hlaváčka, 1. náměstka primátora:

"Co tento trochu krkolomný název znamená? A co vlastně znamená „participace“? V angličtině znamená „participate“ zapojit se nebo být součástí. Jedná se o styl plánování se zapojením obyvatel a dotčených institucí, který je založen na společném dialogu a spolupráci. Koordinátor či koordinátorka participativního plánování na 12ti městských částech budou mít na starosti zapojování obyvatel do plánování ulic, náměstí, sociálních služeb nebo třeba strategického plánu městské části. Cílem programu je zvýšit zájem obyvatel o plánování, dát možnost lidem se zapojit do tvorby budoucnosti města, zvýšit transparentnost a zajistit větší férovost rozvoje města s ohledem na potřeby všech obyvatel.

Během dvouletého testovacího období proto vyzkoušíme:

○ Jak dobře zmapovat komunity v městských částech, aby se mohli zapojit opravdu všichni lidé bez rozdílu. ○ Jak efektivně zjišťovat potřeby jednotlivých komunit, abychom zmapovali, co ve městě chybí dětem, teenagerům, rodičům, podnikatelům, motoristům, cyklistům, seniorům, starousedlíkům i novým obyvatelům. ○ Jak tyto potřeby komunikovat pro městské správce a investory a naplánovat s nimi investice šité na míru obyvatelům města – transparentně a zodpovědně ○ Jak zprostředkovat dialog mezi komunitami a zájmovými skupinami, které spolu nemluví nebo mluvit nechtějí ○ Jak připravit úřady města na nový styl komunikace a transparentní spolupráci s veřejností, s podnikateli, s developery i mezi úřady navzájem ○ Jak pomoci městským částem rychleji dosáhnout na investice od hlavního města pro své občany ○ Jak zajistit a efektivně změřit, aby investice plynuly tam, kde jsou opravdu potřeba a kde budou mít reálný dopad na kvalitu života

Po dvou letech pilotní program vyhodnotíme a navrhneme celoměstský systém, který poté umožní férové, transparentní a plnohodnotné zapojení opravdu všem Pražanům a Pražankám."

Související témata: Samospráva Strategické plánování a řízení Úřad městské části Zdravá městská část Praha 21


Osoba odpovědná za aktuálnost informací:
Published

Přihlášení / Můj účet

Můžete se přihlásit prostřednictvím sociálních sítí.

Kontakt

Úřad městské části Praha 21

Staroklánovická 260
190 16, Praha 9
tel.: +420 281 012 911
fax.: +420 281 971 531
el. podatelna: podatelna@praha21.cz
ID datové schránky: bz3bbxj
IČ: 00240923

Úřední hodiny

PO: 8:00 - 12:00 / 13:00 - 17:30
ÚT: Není úřední den
ST: 8:00 - 12:00 / 13:00 - 17:30
ČT: Není úřední den
PÁ: 8:00 - 12:00

Matrika v případě svatby omezený provoz